De gehoortest bij pasgeborenen

Bij elke pasgeboren baby wordt er een gehoortest afgenomen. Dit gebeurd als de baby tussen de twee en vier weken oud is.

Het is een eenvoudige test waarbij de pasgeboren baby aan beide oren een oorkapje aangebracht krijgt. Via kleine luidsprekers krijgt de baby geluiden te horen. De veranderingen in de hersenactiviteit worden geregistreerd via elektroden, vastgemaakt aan het hoofd, en het toestel beoordeelt zo of het kind voldoende kan horen.

 

De gehoortest bij Querijn

Alle standaardtesten ben ik een voorstander van, ze zijn er niet voor niets. Zo ben ik dan ook met volle moed naar de gehoortest gegaan bij kind en gezin (consultatiebureau van België). Omdat er gesproken wordt over een standaard test, was ik ook helemaal niet zenuwachtig.

Onze kleine man van amper 2 weken oud, kreeg door de verpleegkundige de elektroden op het hoofdje geplakt en vervolgens de oorkapjes over de oren geschoven. Hij lag heerlijk te slapen en leek van dit hele gebeuren totaal niks mee te krijgen. De test werd gestart en waar op het computerscherm bij het rechteroor meteen een duidelijke stijgende lijn te zien was, bleef er bij het linkeroor een flutterende lijn te zien. Niet meteen iets waar ik mij zorgde over maakte, de plakkers zullen vast niet goed geplakt zijn op zijn hoofdje. Alles opnieuw nog eens aangesloten en opnieuw scoorde het rechteroor perfect, het linkeroor weer geen stijgende lijn op het computerscherm.

Toen moest ik toch een keer slikken. Hoe egoïstisch ook, ik had er totaal niet bij stil gestaan dat de uitslag van de gehoortest ook niet goed zou kunnen zijn. En nu?

De verpleegkundige stelde mij gerust, het gebeurde weleens vaker dat de test niet meteen goed is. Het kan zijn dat hij wat vocht achter het trommelvlies heeft. Het goede nieuws: er is iets van geluid geregistreerd in het linkeroor. Advies: een week lang met zoutoplossing de neus spoelen en volgende week de test nog eens herhalen.

sedatie Bera gehoortest

De 2e keer naar de gehoortest

Een week later opnieuw richting kind en gezin. Dit keer met knikkende knietjes. Opnieuw werden de elektroden en gehoorkapjes aangesloten, opnieuw dezelfde uitslag. Rechteroor prima, linkeroor minimale score. De verpleegkundige belde direct met het ziekenhuis en ik kreeg een afspraak op de afdeling KNO.

 

 

Onderzoeken op de afdeling KNO

Tijdens ons bezoek aan de afdeling KNO werden opnieuw allerlei gehoortesten uitgevoerd. Deze keer kreeg hij een slaapmiddel toegediend zodat hij lekker zou slapen en dus stil blijft liggen tijdens de onderzoeken. Mijn mama hart had het daar wel moeilijk mee: z’n klein hummeltje aan allerlei kabeltjes en slangetjes, een zielig gezicht. Maar natuurlijk zijn de onderzoeken heel belangrijk. De testen in het ziekenhuis zijn nog nauwkeuriger en specifieker dan bij Kind en Gezin. Ook werd er urine opgevangen van Querijn om te testen of hij geen CMV virusinfectie heeft doorgemaakt tijdens mijn zwangerschap. Gelukkig is dit niet het geval en was de uitslag van de urine goed.

Klaar voor de gehoortest

De gehoortesten gaven inderdaad aan dat het rechteroor geen gehoorverlies laat zien, maar dat het linkeroor een gehoorverlies heeft van ongeveer 50%. Er wordt dan gesproken van een een unilateraal perceptieverlies, een eenzijdig gehoorverlies. Met twee normaal werkende oren hoor je iets beter, je weet beter waar het geluid vandaan komt en achtergrondgeluid is minder storend. Indien je aangesproken wordt aan de minder goede zijde is het moeilijker om spraak te verstaan. Toen de gehoorscreening test nog niet bestond, werd dit eenzijdig verlies vaak pas in de kleuterklas ontdekt.

Het advies is om elke 6 maanden de gehoortest te herhalen. Dit om op te volgen of het gehoorverlies niet verslechterd en om extra zorg te dragen voor het goede oor bijvoorbeeld bij een oorontsteking. Gelukkig zijn er tot nu toe geen veranderingen gezien bij de BERA gehoortest.

 

 

Extra testen voor aanvang van de kleuterklas

We hebben afgesproken met de KNO arts de test elke 6 maanden te blijven herhalen. Gelukkig tot nu toe met elke keer hetzelfde resultaat en geen verslechtering. In België gaan de kinderen met 2,5 jaar naar school. Voordat hij naar de kleuterklas gaat, worden er uitgebreidere onderzoeken gedaan om te kijken in hoeverre hij het geluid echt mist en of een gehoorapparaat verbetering geeft. Verder zal er gekeken worden waar hij het beste in de klas kan zitten om goed mogelijk te kunnen horen.

Gelukkig is gehoorverlies niet levensbedreigend en kan hij met het rechteroor wel goed horen. Toch wil je het beste voor je kind. We blijven het opvolgen. Ik ben benieuwd naar het verloop en zeker ook naar de uitlag van de testen die uitgevoerd worden voordat hij naar de kleuterklas gaat.

Op dit moment praat hij nog niet, maakt hij wel diverse klanken. Zou hij gewoon laat zijn met woordjes zeggen of komt het toch door het gehoorverlies? Iets wat altijd door je hoofd blijft gaan. We kunnen alleen maar alert blijven.

Wel ben ik niet meer zo naïef en zal ik voor de gehoortest bij baby broertje toch met knikkende knietjes naar de afspraak gaan..

 

Zijn er meer mama’s bij wie de baby een niet geslaagde gehoortest had? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

 

Liefs x Seline